Gluten je kompleksen naravni protein, ki ga pogosto imenujemo "gluten". To snov je mogoče najti v sestavi različnih žit, še posebej veliko, ki jo najdemo v pšenici, ječmenu in rži. Za večino ljudi gluten ne predstavlja najmanjše nevarnosti, vendar je raziskava pokazala, da približno 1-3% prebivalstva še vedno trpi zaradi nestrpnosti tega proteina. Ta bolezen (celiakija) je dedna in se trenutno ne more zdraviti. Če imate osebo, ki ima take težave, uporabite izdelke, ki vsebujejo brez glutena potem pride do krvavitve črevesja, zaradi česar se hranila in vitamini ne absorbirajo. Mnogi sploh ne vedo, da so bolni, zato morate zavrniti živila, ki vsebujejo gluten, če opazite naslednje znake:
Da ne bi povzročili razvoja bolezni, je treba popolnoma izločiti porabo te snovi, saj morate vedeti, kateri izdelki vsebujejo gluten.
Večina glutena vsebuje:
Največja vsebnost glutena v izdelkih iz moke. Torej, v kruhu je približno 6% te snovi, v piškotih in rezinah - 30-40%, v pecivih okoli 50%.
Tudi gluten se zelo pogosto uporablja pri proizvodnji rakovega mesa, predelanega sira, konzervirane hrane, udobne hrane, žitaric za zajtrk, žvečilni gumi , umetni ribji kaviar.
Izdelki, ki ne vsebujejo glutena:
Sveža zelenjava in sadje prav tako ne vsebujejo tega beljakovin, vendar je treba previdno jesti zamrznjeno in pakirano sadje, pa tudi suho sadje, ker lahko vsebujejo skrito gluten.